Kedvesség - méltatlanul alulértékelt értékeink I.

kedvesseg.jpg 

 

A kedvesség egyértelműen nem trendi, pozitív, de nem sok vizet zavaró, helyeske, aranyos, nem túl mély nyomot hagyó érték lett. Pedig ennek nem kellene így lennie!

A nyár elején Brugge-ben jártunk, és először nem is tudtam, hogy a csodálatos környezet mellett, mi az, amitől sokkal jobb volt a közérzetünk. Rövid gondolkodás után rájöttem, hogy a kedvességről van szó. Elsőkörben az udvariasság! Ez is megérne egy misét, de most unokatestvére, a kedvesség van soron. 

A kedvességet igenis emberszámba kellene venni, mert a kedvesség erő. A kedvesség hegyeket tud megmozgatni, és ami a legjobb, hogy megsokszorozva kapod vissza.

Számomra a kedvesség egy komplex érzelem: empátia, segítőkészség, életigenlés, tisztelet (saját magam és másoké) egybegyúrva. Egy olyan gesztus saját magam és a másik ember felé, hogy a világ szép hely, békében vagyok a világgal és önmagammal és ezt tudom sugározni. Egy kedves ember magabiztosságot tud sugározni, mert a kedvesség ad.

Igazi lélekerősítés, törődés egy másik emberrel, állattal, néha csak egy dícsérő szó, érintés, érdeklődés vagy segítség, vigasztalás formájában. Ráadásul igazi közösségépítő erő: kutatások megerősítették, hogy a "kedvesség" hasonlóan nevetéshez és az ásításhoz ragadós, így valójában hasznos dolog is kedvesnek lenni.

Van még egy kapcsolódási pont: a jóindulat. Szintén a kihalás szélén áll, tegyünk ellene. Legalább, úgy hogy ne kritizáljunk, tudom-tudom, nehéz megállni, hiszen kiszúrja a szemünket, hogy hát jessszusom, há mér vett fel miniszoknyát a sonkacombjaira, de hosszú távon, jobb, ha átállunk a jóindulatra. Szebben is öregszünk tőle. Van érdekesebb beszédtémánk is.

Szerintem ne legyen luxus a kedvesség. Ha jó napunk van, ha jól megy a sorunk, azért, ha pocsék, azért. Az igazi kihívás (haladóknak is!), ha bal lábbal keltél fel, akkor se mordulj rá a pénztárosra, ne vágj pofákat, ne mordulj rá a párodra, és ne duzzogj magadban. Helyette: bármikor dönthetsz úgy, hogy kedves légy. Elsőkörben magadhoz, szeresd és tiszteld magad, óvd a testi-lelki egészségedet, pihenjél. Ne becsméreld magad, se magad, se mások előtt. Ha ez megvan ugyanezt tedd meg a környezetedben élőkkel. 

Szép őszi napokat Kedveseim!

Nektek mi erről a véleményetek? Tényleg kiment a divatból a kedvesség?